Méretezés, felmérés

Felmérés:

A felmérés rendkívül fontos és nagy szakértelmet igénylő feladat. A felmérést és beépítést célszerű szakemberrel végeztetni. Az UTH tokok igénylik a fal kávás kialakítását. Viszont egy felújításnál sokszor nem kivitelezhető a káva utólagos kialakítása. Ilyen esetekben a tokok helyszíni szabásával lehet megoldani a beépítést.

A méretek meghatározása a falnyílás méretek alapján történik.

Fontos, hogy a megrendeléskor a névleges  méretre (NM) lesz szükség ami nem minden esetben egyezik a falnyílás méreteivel! A különböző falszerkezeteknél szükséges a falnyílás mérethez képest eltérő névleges méretet megadni. A NM a tokmag (UTH toknál) és a gyártó által meghatározott elhelyezési hézagok összege. Tehát a NM már tartalmaz elhelyezési hézagot! Az elhelyezési méretek termékcsoportonként eltérőek lehetnek.

UTH (átfogó) tok esetén a meghatározott elhelyezési hézagok :

  • CPL és MDF ajtóknál vízszintes irányban 2-2 cm még függőleges irányban 2,5 cm. Például egy 90/210-es NM méretű ajtó esetén a tokmag külméret 86/207,5cm
  • Dekor ajtóknál vízszintes irányban 2-2 cm* de még függőleges irányban is 2 cm. Például egy 90/210-es NM méretű ajtó esetén a tokmag külméret 86/208cm

* kivételt képeznek a 75 és a 100 néveleges méretek lásd mérettáblázatok

Új építésű házaknál a felmérés egyszerűbb mivel a falak szabadon mérhetők még a felújításoknál a falnyílást takarja a régi tok és annak szegőlécei. Tehát a csere esetén felmérést célszerű a régi tokok eltávolításával kezdeni. Ha ez nem lehetséges sajnos nagy az esély az esetlegesen rosszul meghatározott falnyílás méretből kalkulált hibás NM meghatározására.

A magassági méretek esetén szinte minden esetben megadható a falnyílás mérete NM-nek.

Azon esetekben ahol az UTH tok nem tudja átölelni az áthidalót, ott szükséges a tok borításait a helyszínen szabni. A helyszíni szabások kifejezetten indokolják az szakember által történő beépítést.

Részletekért töltse le ismertetőnket!

Beltéri ajtó termékismertető

Termékismertetőnkben részletes leírást talál a felmérés lépéseiről, a benne található grafikák pedig segítenek a névleges méret pontos meghatározásában.
Translate »
X